Varning för mail som ser ut att komma från ICA. Klicka inte i mailet!
Det cirkulerar just nu falska erbjudanden och tävlingar på nätet som ser ut att komma från ICA. Erbjudanden skickas via e-mail och är välgjorda samt har noreply@ica.se som avsändare.
I ett epostmeddelande som skickades ut igår annonseras det om en tävling där du kan vinna 10 000 kr i presentkort på ICA. Vid en första anblick ser det ut att vara äkta men vid en noggrannare granskning så är det möjligt att upptäcka bluffen.
Om man klickar på bilden i mailet landar man på en sida med ett formulär där man ombeds fylla i sina kontaktuppgifter. Om man läser villkoren för tävlingen så står det bl.a. ”2.2 Vid pristävlingen deltar även den som skickar ett vykort till PELEMA PTE. LTD., 211 ANG MO KIO AVENUE 3 #07-1450, Singapore 560211.”.
Dessa villkor är förmodligen bara kopierade från någon annan tävling med enda syfte att få hemsidan att se legitim ut vid en första anblick.
Om du mottagit detta mail ska du omedelbart radera det. Fyll absolut inte i dina kontaktuppgifter.
Den här typen av bedrägeri kallas för Phishing
Bedragarnas mål är att stjäla din information. Det kan vara din e-postadress, personnummer och bankkortsnummer, men även juridiska medgivanden där du ovetandes ingår avtal om att köpa tjänster eller få reklam. I det här meddelandet som ser ut att komma från ICA ombeds du att fylla i dina uppgifter och sedan acceptera att du får reklam genom irriterande“push-notiser” och pop-ups i din webbläsare och telefon.
Många Phishing-meddelanden är inte lika välgjorda som i det här fallet med ICA. De kan även komma från avsändare som du inte känner igen och innehålla attraktiva erbjudanden som ska locka dig till att klicka vidare och lämna din information.
Så undviker du att drabbas
Får du den här typen av meddelanden så kan du höra av dig direkt till källan som påstås ha skickat meddelandet. Vi har kontaktat ICA som uppgett att de aldrig har tävlingar via e-post. När ICA har tävlingar är det endast via deras medlemstidning eller direkt på deras hemsida.
Om du fått ett mail som ser misstänkt ut och som inte bekräftas av källan så ska du radera det utan att klicka på något.
Generella tips för att undvika Phishing:
- Kontrollera avsändaren: Om det är något som verkar fel i avsändaradressen, så är det antagligen inte företaget som påstås ligga bakom meddelandet som har skickat det.
- Kontrollera stavningen och språket: Utländska bedragare kan använda sig av program som automatiskt översätter sina meddelanden från sitt språk. Dessa program är inte perfekta, vilket ofta leder till syftningsfel eller felstavningar.
- Kontrollera länkarna: Generellt ska man alltid undvika att klicka på länkar som finns i meddelanden du inte känner igen avsändaren på. Men, det finns några sätt att kontrollera länkarna. På dator så kan du hålla muspekaren (utan att klicka) över länken, och det dyker då upp vilken hemsida du kommer att komma till. På mobiltelefon eller läsplatta kan du trycka och hålla in för att se en förhandstitt på hur sidan kommer se ut.
- Kontakta källan: Om du vill veta om det är företaget eller myndigheten som skickat meddelandet till dig, kan du alltid höra av dig till dem och berätta om meddelandet.
Vill du få veta först av alla när vi upptäcker nya bedrägerier?
Som prenumerant på vårt nyhetsbrev är du först med att få varningar om nya bedrägerier. Ange ditt mobilnummer om du även vill få varningar via SMS. Vi håller dina uppgifter säkra och du kan när som helst avanmäla dig.
Skydda din identitet med SkimSafe! Gör som tusentals andra och skydda dig från ID-kapningar, e-handelsbedrägerier, kapade digitala konton och mycket mer. Vår nya tjänst SkimSafe Online är Sveriges mest omfattande skydd mot moderna bedrägerier – registrera dig idag.